Zavolejte nám (Po-Pá 7-15)
Jak bezpečně chladit, mrazit a skladovat potraviny

Jak bezpečně chladit, mrazit a skladovat potraviny

Redakce DOMETA 09. 03. 2021 Nápady do kuchyně

Jaká je ideální teplota pro uchování potravin v lednici? Kolik stupňů by mělo být v mrazničce? A v čem skladovat vařené jídlo, aby zůstalo nezávadné?

Skladování potravin v chladničce a mrazničce

Chlazené a mražené potraviny vkládejte do košíku až na konci nákupu. Vezměte je domů co nejrychleji, abyste je mohli uložit do chladu. Pokud cesta z nákupu trvá déle než 30 minut, nebo je letní sezóna, převážejte chlazené a mražené výrobky v termo tašce nebo termo boxu. Nezapomeňte teplé a studené potraviny držet odděleně.

Po příjezdu domů okamžitě vložte chlazené a mražené potraviny do chladničky nebo mrazničky. Ujistěte se, že potraviny uložené v mrazničce jsou dostatečně zmrazené. Všeobecně platí, že teplota v chladničce by měla být nejvíce do 4 °C. Doporučený teplota v mrazáku by měla být nižší než -15 °C. 

Když máte čerstvě uvařené horké jídlo, které chcete ochladit, vložte ho do mělkých talířů. Zkrátíte tím čas chladnutí. Nikdy nedávejte do chladničky horké jídlo. Před vložením do chladničky počkejte, až z jídla přestane stoupat pára. 

Rozmrazené jídlo znovu nezmrazujte

Během rozmrazování se v potravinách mohou množit bakterie, které způsobují otravy jídlem. Proto se vyvarujte rozmrazování zmrazených potravin v teplotně nebezpečné zóně, tj. od 5 do 60 °C. Rozmrazené jídlo uchovávejte v chladničce, dokud není připravené k vaření. Pokud k rozmrazování potravin používáte mikrovlnnou troubu, ihned po rozmrazení suroviny zpracujte.



Obecně platí, že rozmrazené jídlo se znovu nezamrazuje. Potraviny, které jsou podruhé zmrazeny, pravděpodobně budou mít vyšší hladinu bakterií způsobující otravu. Riziko závisí na stavu potraviny při zmrazení a na způsobu, jakým je s potravinami zacházeno mezi rozmrazením a opětovným zmrazením, ale syrové potraviny by neměly být po rozmrazení nikdy znovu zmrazeny.

Skladujte syrové potraviny odděleně od vařeného jídla.

Syrové jídlo a vařené jídlo by mělo být vždy skladováno odděleně. Bakterie ze syrového jídla mohou kontaminovat hotový pokrm.

Syrové potraviny vždy skladujte v uzavřených nebo zakrytých nádobách na dně chladničky. Doporučujeme vařené jídlo pokládat do přihrádky nad syrové potraviny, aby nedošlo k odkapávání šťáv z masa.

Nádoby na skladování potravin musí být čisté a měly by sloužit výhradně ke skladování potravin. Obsah otevřených plechovek přendejte do vhodných nádob. Zakryjte je těsně přiléhajícími víčky nebo plastovou fólií, aby se minimalizovala potenciální kontaminace.



Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.