Zavolejte nám (Po-Pá 7-15)
Co dělat, když dojde pečivo? Čapátí je rychlé a chutné řešení!

Co dělat, když dojde pečivo? Čapátí je rychlé a chutné řešení!

Ne jednomu z nás se jistě stalo, že doma došlo pečivo. Co teď? Připravme si rychlý a chutný indický chléb čapátí (chapati). Troufám si říct, že mouku, vodu a špetku soli najde doma každý.

Indický chléb čapátí není z kynutého těsta, Češi by jej bez mrknutí oka nazvali plackou, nebo známjěší orientální pitou. Je v tom však rozdíl. Pita bývá silnější a obsahuje více těsta, s oblibou se tak používá k nakrojení a vyplněním třeba kebabem. Čapátí je ale něco jiného. Díky své neutrální chuti se hodí prakticky ke všemu. V indické kuchyni si kousek utrhnou, zarolují do kornoutku a nabírají jím pokrmy výrazné chuti. Tento recept je super jednoduchý, rychlý a levný.

Ingredience

  • 400 g celozrnné nebo hladké mouky (nebo půl na půl)
  • 300 ml vlažné vody
  • rovná lžička soli
  • 1 lžíce oleje

Postup

Nejdříve smíchejte mouku, sůl a olej. Vodu přidávejte postupně po troškách a důkladně promíchávejte – důvodem je to, že vlastnosti mouky se liší. Nelekejte se, až se na začátku budou dělat žmolky. S přidáváním vody se začne tvořit těsto. Stále přidávejte vodu, dokud se nevytvoří hladké nelepivé těsto. Těsto v míse schovejte pod utěrku a nechte 30 minut odpočinout v pokojové teplotě.

Odpočaté těsto znovu důkladně propracujte a rozdělte na 10 až 12 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky podobající se velikosti golfových míčků, jeden bude vážit okolo 60 gramů. Dlaní stlačte kuličku na rovné ploše a utvořte placku asi 3 cm vysokou. Placky poprašte mokou a vyválejte na tenčí placky podobající se tortille.

Než začnete placky opékat, oprašte přebytečnou mouku. Litinovou nebo jinou těžkou pánev rozpalte na maximum a chvíli opékejte z jedné strany. Na placce se začnou tvořit malé puchýřky, které je potřeba utěrkou nebo obracečkou opatrně zatlačit zpátky. Nejchutnější a nejvláčnější chapati jsou právě ty, které se při opékání nafouknou.

Neopékejte zbytečně dlouho, mohly by být tvrdé. Otočte je, až uvidíte místy tmavé flíčky. Čas opékání nelze určit přesně, jelikož se odvíjí od druhu mouky a síly placky. Nakonec každou placku pomažte máslem nebo ghí, přiklopte talířem nebo poklopem, aby se chapati uchovali teplé. Indický chléb se hodí ke snídani, k svačině i k obědu.