Ošatka na kynutí chleba z pedigu na opravdu velký a bohatý domácí chleba. Ruční výroba. Délka cca 34 cm, šířka vnější 17 cm. Orientační váha chleba 1,3 kg.
Délka: 34 cm (spodek chleba), 29cm (vrchní část chleba)
Šířka: 14 cm (spodek chleba), 7,5 cm (vrchní část chleba)
Výška: 7 cm
Tato velká pedigová ošatka je ručně sbíjená, slouží pouze ke kynutí chlebového těsta a nepatří do trouby. Vhodná na kynutí cca až 1,3 kg chleba. Orientační množství mouky je 650 g (námi udávané velikosti chleba jsou v upečeném stavu, mouky je třeba vždy cca polovička). V každém případě je však třeba předem kapacitu právě vaší ošatky vyzkoušet, protože jednak každá ošatka je unikáním ručně vyrobeným kusem a především každý chléb i mouka kyne jinak. Stejně tak je rozdíl mezi chlebem s droždí či kváskovým chlebem. Pečení chleba je krásná činnost, nikdo vám však nezaručí, že hned váš první chleba bude ten nejdokonalejším, i když bychom vám to ze srdce přáli. Jednoduše to chce vyzkoušet…
Jak se s pracuje s ošatkou na chleba?
Sbíjená ošatka je vyrobena z přírodního materiálu, může se tedy stát, že mezery mezi jednotlivými pruty budou nestejnoměrné, to však není na vadu, naopak, každá ošatka je originál a vtiskne tak vašemu chlebu neopakovatelný rastr a typický vzor. Před použitím ošatku vysypejte moukou, aby se dostala do všech spár. Připravte se na to, že ze škvír může mouka propadávat, vysypávejte ošatku tedy například na plechu, válu nebo v dřezu, abyste si zbytečně nezašpinili moukou pracovní prostor.
Vložte těsto do ošatky a nechte vykynout. Před pečením chléb opatrně vyklopte a naříznete, aby došlo k „řízenému“ prasknutí právě tam, kde chcete. Ošatku nemyjte, aby vám neplesnivěla. Stačí oprášit a oklepat.