Speciálně vyrobená špička je určená pro stříkání krémů do výšky s dutým středem. Ten můžete vyplňovat krémem podle své chuti. Při aplikaci je důležité mít nástroje i připravené suroviny vychlazené, aby se tenké stěny krému nepoškodily.
VÝŠKA
60 mm
PRŮMĚR
18 mm - 24 mm
MATERIÁL
POCÍNOVANÝ PLECH
Recept na likérové špičky
7 dkg cukru krystal nebo krupice
2 dkg sojové mouky (hladké odtučněné) k dostání v prodejnách zdravé výživy
Mouku, kakao, cukr a vodu smícháme a dáme asi na čtyři minutky povařit. Při vaření, asi na 4 stupeň mícháme, aby se nám směs nepřipálila. Ostavíme a zamícháme čokoládu. necháme úplně vychladnout, třeba i do druhého dne. Potom zašleháme změklý ztužený tuk. Dbejte na to, aby jste opravdu měli vyšlehanou hmotu bez kousků tuku.
Než budeme dělat špičky, dáme si hmotu na chvíli do lednice, ale ne úplně ztuhnou, aby šla hmota tlačit pytlíkem. Mezi tím si na piškoty namažeme čokoládu. Zabrání nám změknutí piškotu. Hmotu vytlačíme speciálním nástavcem na piškoty a dáme do lednice. Můžeme si také upéct svoje buflery. (Nástavec má na straně malou dírku a ta musí zůstat venku) . Zásada při dalším zpracování špiček je, že musí být hodně studené, nejlépe namražené. Nezapomeňte si také nechat hmotu na uzavření špiček. Vaječný koňak si trochu zahustíme sušeným mlékem, naplníme špičky a uzavřeme je ozdobným nástavcem. Dáme opět do lednice. Rozděláme si čokoládu s tukem a velmi ledové špičky v ní namáčíme.