
Na co se hodí tradiční český hmoždíř? Třeba na pravé italské pesto....
Přemýšlíte, čím překvapit vášnivého kuchaře? Některé ruční práce v kuchyni žádný robot nenahradí. To platí i pro hmoždíř. Nástroj, který se používal už ve středověkých kuchyních. Proč je nenahraditelný a jaký vybrat?
O tom, že hmoždíře jsou unikátním nástrojem, svědčí jejich pradávná historie sahající až do doby 35 000 let před naším letopočtem. Mocný nástroj se skládá ze dvou dílů, z misky a paličky se širokým koncem, které se říká tlouk, tlouček nebo trdlo.
Novodobé hmoždíře
Dříve se hmoždíře vyráběly z kovu, nejvíce z mosazi – ty jsou v dnešní době spíše sběratelským artiklem. Bronzové a zinkové hmoždíře měly uplatnění především v lékárnách. Během první světové války se začaly vyrábět hmoždíře z litiny.
Protože cena kovových hmoždířů je příliš vysoká, nahradily jiné materiály: bílý mramor, černá žula (granit), porcelán, kamenina nebo dřevo. Z těchto nadčasových materiálu máte možnost vybrat přesně takový, který se hodí do vašeho interiéru. Hmoždíř není jen kuchyňské náčiní, je to designový kousek.
Jak hmoždíř využít
V hmoždíři připravíte správnou hrubost a konzistenci surovin podle vašich požadavků. Poslouží při přípravě čerstvých i sušených bylinek, rozmělní stroužky česneku, rozdrtí sůl, cukr a koření. Není voňavější perník než z čerstvě nadrceného koření (hřebíček, skořice, badyán, anýz). To platí i pro další koření, které se používá v české i cizokrajné kuchyni (nové koření, kmín, koriandr atd.)
Domácí pesto z medvědího česneku, který je právě připraven ke sběru, připravíte nejlépe právě v hmoždíři: postupně rozmělněte 150 g medvědího česneku s 50 g nesolených kešu oříšků a hrubou mořskou solí. Přidávejte 150 ml ořechového nebo olivového oleje a 50 g strouhaného parmezánu. Během tlučení a tření se line z misky aroma, které vás pohltí jarní náladou.